Czy warto sięgać po batony proteinowe?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Batony proteinowe stały się ostatnio bardzo modne. Ich jedzenie reklamują gwiazdy i sportowcy. Czy naprawdę warto je jeść?

Są smaczne, szybko zaspokajają głód, dostarczają białka i są ogólnie zdrowe – tak reklamowane są batony proteinowe. Czy faktycznie są tak świetne, jak zapewniają producenci?

Batony proteinowe: skład

Batony proteinowe mają dużą zawartość białka. W zależności od marki zawierają średnio od 26 do 47%. Białko w nich występuje w postaci izolatów białek serwatkowych, białka jaj, kazeiny, hydrolizatów białek serwatkowych czy białka sojowego. Do tego w składzie znajdziemy też tłuszcze trans, tłuszcze nasycone, cukry proste i uwaga – sztuczne barwniki, konserwanty, sztuczne substancje słodzące czy środki wypełniające. Jak widać, skład takich produktów pozostawia wiele do życzenia. 

Batony proteinowe – dla kogo?

Batony proteinowe są bardzo popularne wśród osób aktywnych fizycznie oraz chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Są uwielbiane przez osoby, które uprawiają sporty siłowe (ze względu na dużą zawartość białka). Plusem tych produktów jest bez wątpienia to, że bardzo szybko dostarczają organizmowi składników odżywczych. Do tego pozwalają organizmowi szybciej zregenerować się po wysiłku.

Osoby na dietach często sięgają po batony proteinowe jako zamiennik posiłku, a to na dłuższą metę raczej nie jest zdrowe. Lepiej postawić na zbilansowane posiłki, bogate w warzywa i owoce.

Czy batony proteinowe są naprawdę zdrowe?

Batony proteinowe są reklamowane jako zdrowa przekąska. Niestety nie do końca tak jest. Zawierają sporo cukrów prostych, tłuszczów trans czy tłuszczu nasyconego. A jak wiadomo, takie składniki sprzyjają wystąpieniu nadwagi, otyłości czy chorób różnego rodzaju. 

Trzeba też pamiętać, że sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukraloza, a nawet popularna stewia czy erytrytol niezbyt dobrze wpływają na bakterie jelitowe. Ich duża ilość może przyczynić się do zaburzeń pracy jelit. 

Dlatego trzeba mieć na uwadze, że oprócz tego, że batoniki dostarczają dobrych składników, to zawierają także te szkodliwe dla zdrowia. Dlatego zawsze lepszym wyborem będą produkty, które uznaje się za naturalne źródło białka. 

Jakie batony proteinowe będą najlepsze?

Na rynku jest wiele batonów proteinowych. Jeśli chcemy je kupić, należy dokładnie zapoznać się ze składem. Istotna jest też kolejność – pamiętajmy, że na początku są wymienione te składniki, których jest najwięcej. Specjaliści zalecają także, aby wybierać batony o wysokiej jakości białka, najlepsze będą w tym przypadku izolaty białek serwatkowych.

Na rynku można znaleźć też batony proteinowe bez cukrów prostych czy syropu glukozowo-fruktozowego i takie będą bez wątpienia najlepszym wyborem. Lepiej, by znajdowały się w nich takie substancje słodzące, jak: miód, daktyle, agawa, cukier kokosowy czy syrop z brązowego ryżu.

Zawsze lepiej zapłacić za batonik nieco więcej, ale mieć pewność, że jego skład jest korzystny dla zdrowia. Batony można też przygotować samodzielnie, wówczas będziemy mieć pewność, że nie zawierają żadnych zbędnych dodatków chemicznych i mają korzystny wpływ na nasz organizm.

Zdj. główne: Towfiqu barbhuiya/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak przygotować się na pierwszą teleporadę?
Jak przygotować się na pierwszą teleporadę?
Kiedy się na nią zdecydować i jak się na nią przygotować?
Orzech orzechowi nierówny. Które gatunki są najzdrowsze, a które mają najmniej kalorii?
Orzech orzechowi nierówny. Które gatunki są najzdrowsze, a które mają najmniej kalorii?
Sprawdź, co kryją w sobie najpopularniejsze gatunki orzechów!
Depilacja laserowa – czy faktycznie jest tak droga?
Depilacja laserowa – czy faktycznie jest tak droga?
Depilacja laserowa otrzymała łatkę bardzo drogiego zabiegu, który aby był efektywny trzeba jeszcze regularnie powtarzać. Jednak mało osób patrzy na to długofalowo.
Ostatnie wpisy