Zrób coś dobrego dla swoich jelit i dostarcz im błonnik

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jedną z największych zalet diety roślinnej jest dostarczanie swojemu organizmowi błonnika – składnika, którego nie znajdziemy w żadnym z mięs. Spokojnie, nie namawiamy Cię do przejścia na kompletny weganizm, ale zachęcamy do wprowadzenia do swojego jadłospisu większej liczby m. in. warzyw i kasz, aby zapewnić mu jeszcze większą różnorodność, a Tobie – zdrowy układ trawienny i lepsze samopoczucie.

Błonnik jest węglowodanem, który nie jest trawiony w żołądku – trafia do okrężnicy, gdzie żywią się nim bakterie przyjazne Twoim jelitom. Spożywając produkty zawierające błonnik zapewnisz sobie obniżenie cholesterolu, poziomu cukru we krwi, zmniejszysz ryzyko chorób serca, częstotliwość występowania zaparć i ryzyko raka okrężnicy a po takim posiłku dłużej utrzyma się u Ciebie poczucie sytości, co sprzyja utracie wagi.

Do swojego menu błonnik dodawaj stopniowo. Polecana przez badaczy codzienna waga przyjętego przez organizm powinna sięgać ok. 30-35 gramów (rekomendacja dla mężczyzn). Pamiętaj o tym, że zbyt duża ilość przyjętego na raz błonnika może skutkować na przykład wzdęciami. Mogą się one pojawić również na początku spożywania większej ilości błonnika, dolegliwości ustaną po przyzwyczajeniu się do niego organizmu.

Bogatymi w błonnik produktami spożywczymi są m. in. gruszki, jabłka, truskawki, maliny, banany, figi marchewki, korzeń pietruszki, awokado, buraki, rzepa, brokuły, fasola, ciecierzyca, produkty pełnoziarniste (np. płatki owsiane) i kasze a także popcorn i ciemna, gorzka czekolada.

Przeczytaj też: CHCESZ PRZEJŚĆ NA WEGETARIANIZM? OTO 5 MITÓW, W KTÓRE NIE POWINIENEŚ WIERZYĆ

Zdjęcie główne: Kevin Philips/ pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*