Chcesz zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy i myślisz o przejściu na wegetarianizm? Zobacz, w które mity o nim nie warto wierzyć.
Nie masz niedoboru żelaza i białka? Twoja dieta pewnie sporo kosztuje! Co ty właściwie jesz? – takie słowa często padają z ust osób będących na diecie tradycyjnej i skierowane są do wegetarian. Rezygnacja z mięsa staje się coraz popularniejsza i coraz więcej osób się do niej przekonuje, jednak wciąż krąży wokół niej sporo mitów, w które zdecydowanie nie warto wierzyć. Wegetarianizm to tak naprawdę nie tylko dieta, ale często również styl życia. Czy może być jednak niebezpieczny?
Chociaż zawartość białka i żelaza w daniach wegetariańskich jest niższa niż w tych zawierających mięso, to ich ilości są wystarczające, by zaspokoić potrzeby ludzkiego organizmu. Oczywiście należy pamiętać o tym, by dieta była zbilansowana i mądrze zaplanowana.
Nabiał oraz produkty roślinne są często niedocenianym źródłem białka. Takie produkty jak tofu, nasiona roślin strączkowych, pestki czy orzechy są nie tylko pokarmami wysokobiałkowymi, ale zawierają też cenne składniki odżywcze. Poza tym warto mieć na uwadze fakt, że poziom białka w diecie mieszkańców krajów zachodnich jest często wyższy, niż powinien, a to może prowadzić do takich schorzeń jak miażdżyca, dna moczanowa czy do niektórych nowotworów.
Wiele osób sądzi, że skoro większość wegetariańskich zamienników takich produktów jak mleko, wędliny czy pasztety, jest droga, to bycie na diecie wegetariańskiej wymaga o wiele większych nakładów finansowych niż bycie na diecie tradycyjnej. To jednak błędny sposób myślenia.
Prawidłowo dobrana, zróżnicowana dieta wegetariańska składa się głównie z powszechnie dostępnych i niedrogich produktów, a nie przetworzonych zamienników. Do takich produktów należą m.in. kasze, płatki owsiane, świeże owoce i warzywa czy pestki, np. słonecznika.
Część osób kojarzy wegetarianizm z nudnymi, monotonnymi i niesmacznymi posiłkami, których podstawowym składnikiem jest sałata. Dodatkowo sądzą oni, że aby stworzyć wegetariański posiłek, który naprawdę im posmakuje, trzeba spędzić w kuchni wiele godzin i naprawdę się nad tym natrudzić. Nic bardziej mylnego!
Wegetariański jadłospis może być bardzo bogaty i smaczny, a przygotowanie pysznego dania może trwać tyle, ile tradycyjnego. Na brak inspiracji nie można narzekać – w sieci dostępnych jest mnóstwo prostych przepisów na zdrowe roślinne posiłki, które z pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Spożywając dużo warzyw, w szczególności strączkowych, dostarcza się organizmowi duże ilości błonnika, a to on odpowiada za uczucie sytości. Podobnie jest w przypadku pełnoziarnistego pieczywa czy makaronu.
Istnieją jednak osoby, którym trudno wyobrazić sobie dzień bez mięsa – uważają oni, że to ono dostarcza im energię i tylko ono sprawia, że czują się naprawdę najedzeni. Tymczasem posiłek na bazie ryżu, kaszy czy makaronu z dodatkiem warzyw skutecznie może zaspokoić głód, nie powodując jednocześnie niekomfortowego uczucia ociężałości (które często towarzyszy spożyciu dania mięsnego).
Wiele produktów bezmięsnych jest niskokaloryczna, np. większość warzyw i owoców. Nie zmienia to jednak faktu, że stanowią one tylko część wegetariańskiego menu – takie produkty jak zboża czy orzechy dostarczają przecież dużo energii.
Jeżeli w diecie wegetarianina będzie zbyt wiele dań smażonych, z dużą ilością cukru, soli i tłuszczu, słodyczy czy wypieków z białej mąki, w szybkim tempie może on zacząć tyć i doprowadzić się do nadwagi. Niejedzenie mięsa może być zdrowe, jednak tylko wtedy, jeśli dieta jest przemyślana i zbilansowana.
Przeczytaj też: NIEBIESKIE ŚWIATŁO WPŁYWA NA ZABURZENIA APETYTU
Zdjęcie główne: Karolina Grabowska/ pexels.com