Bywają chwile, kiedy wydaje Ci się, że nie masz już pomysłu na posiłki. Każdy przepis wydaje Ci się zbyt trudny i wymagający dużych nakładów finansowych i czasowych. W naszym artykule proponujemy kilka przepisów na zdrowy lunch, który zrobisz szybko, a w dodatku będzie bardzo smaczny.
Przepis na makaron ze szpinakiem
Składniki:
- makaron, np. świderki;
- opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 50 g sera typu feta;
- 2 ząbki czosnku;
- filet z piersi kurczaka;
- łyżka oleju;
- łyżka masła;
- pieprz, sól, czosnek granulowany.
Wykonanie:
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj szpinak. Duś pod przykryciem do rozmrożenia/zwiędnięcia liści.
- Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ser feta i jogurt. Pamiętaj, aby zdjąć patelnię z ognia przed dodaniem jogurtu – unikniesz zważenia się produktu.
- Duś całość jeszcze przez 5 minut oraz dodaj przyprawy: czosnek, pieprz i sól.
- Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na oleju. Dodaj go do wcześniej przygotowanego szpinaku.
- Na makaron wyłóż szpinak z kurczakiem – i gotowe!
Przepis na sałatkę „yellow heaven”
Składniki:
- niewielka główka sałaty lodowej;
- rukola;
- 2 żółte papryki;
- puszka kukurydzy;
- cukinia;
- kasza gryczana – 1 woreczek;
- filet z piersi kurczaka;
- przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz;
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Niewielką główkę lodowej sałaty posiekaj i przełóż do miski. Dodaj do tego 3 garści rukoli.
- Paprykę i cukinię posiekaj. Cukinię możesz dodatkowo podsmażyć chwilę na łyżce oleju z dodatkiem wędzonej papryki.
- Kurczaka przypraw obficie curry oraz papryką słodką i ostrą. Usmaż na łyżce oleju.
- Powyższe składniki oraz kukurydzę dodaj do miski z sałatą i rukolą. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na koniec polej całość oliwą z oliwek.
Przepis na tortille z warzywami i tofu
Składniki:
- tofu naturalne;
- sos sojowy;
- cebula czerwona;
- roszponka;
- papryka czerwona i żółta,
- 200 g pomidorków koktajlowych;
- opakowanie tortilli pełnoziarnistych;
- 150 g jogurtu naturalnego;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżka oleju;
- przyprawy: papryka wędzona, słodka i ostra, pieprz, curry.
Wykonanie:
- W pierwszym kroku musisz zamarynować tofu. Pokrój je w kostkę, dodaj do niego 3 łyżki sosu sojowego, paprykę wędzoną, ostrą i słodką oraz curry. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Cebulę, paprykę i pomidorki pokrój.
- Usmaż zamarynowane tofu na łyżce oleju.
- Przygotuj tortille: najpierw posmaruj je sosem, następnie połóż roszponkę, pokrojone warzywa oraz tofu. Zwiń.
- Gotowe tortille podsmaż na patelni z obu stron.
Przepis na placki z cukinii
Składniki:
- jedna średnia cukinia;
- pół średniej cebuli;
- 50 g mąki pszennej;
- jajko;
- sól, pieprz;
- 2 łyżki oleju;
- opcjonalnie mozzarella.
Wykonanie:
1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
2. Na tej samej tarce zetrzyj cebulę i dodaj do cukinii.
3. Dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką formuj niewielkie placuszki i smaż do uzyskania złocistego koloru. Opcjonalnie na koniec możesz dodać po plasterku mozzarelli na każdy placek.
Zdj. główne: qi bin/unsplash.com