Majówka – wystarczy, by rozbrzmiało to słowo, a w głowach Polaków pojawia się jedno. Grill. Może kojarzy Ci się z rodzinną tradycją, a może z wypadami ze znajomymi. Wiosenne i letnie weekendy zdecydowanie sprzyjają temu, by wyciągnąć grilla i rozkoszować się tym niepowtarzalnym smakiem potraw, którego nie da się podrobić w żaden inny sposób. Nieważne więc, czy masz działkę, ogród czy taras – oto kilka zasad, jak w zdrowy i bezpieczny sposób kultywować polską tradycję.
Pamiętasz te czasy, gdy odpalanie grilla wiązało się ze śmierdzącym dymem i wiecznie brakującym węglem, a sam proces wymagał interwencji rodziny? To już przeszłość. Co prawda wciąż używane są grille węglowe, jednak zdecydowanie zdrowsze są coraz popularniejsze grille gazowe i grille elektryczne. Grille gazowe swoją przewagę nad węglowymi mają przede wszystkim w łatwości, z jaką ograniczone jest osadzanie się tłuszczu, a ciepło rozprowadzone jest równomiernie. Zapewnia to potrawom soczystość, a jednocześnie idealne wypieczenie.
Grille elektryczne zaś zyskują przede wszystkim swoją kompaktowością. Możesz ustawić je wszędzie – wymagają one o wiele mniejszej przestrzeni, przez co łatwo zmieścisz je na tarasie czy niezbyt dużej działce. Łatwiej Ci będzie też kontrolować to, co się na grillu dzieje. Pamiętaj jednak, że grill elektryczny potrzebuje… dostępu do prądu.
Sezon na grillowanie to czas, gdy w sklepach pojawiają się świetne promocje na mięso. Już przygotowane karkówki w marynacie, kiełbaski idealne na grilla czy całe zestawy różnorodnych mięs – takie oferty czyhają na nas z każdej możliwej strony. W biegu codziennego życia łatwo się skusić i zdecydować na to, co już przyprawione i pokrojone oferowane przez supermarkety. Podstawą zdrowego odżywiania się, nie tylko grillowania, jest odpowiedni dobór składników. Podczas decydowania, jakie mięso wybrać, zrezygnuj ze szczególnie tłustych kawałków. Wieprzowe mięso nie musi ociekać tłuszczem, jeśli jednak nie udało Ci się znaleźć chudego, usuń jak najwięcej tłustych kawałków przed grillowaniem.
Fani zdrowego odżywiania na pewno ucieszą się na myśl o grillowanym kurczaku czy indyku. Świetnym pomysłem są też ryby lub owoce morza – to nie tylko oryginalna propozycja, ale też szczególnie zdrowa, bo podczas ich grillowania wydobywa się mniej trujących związków, co jest związane z krótszym czasem ich pieczenia. Nie zapominaj również o grillowaniu warzyw. Cukinia czy kukurydza to królowe letnich. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Słyszałeś kiedyś o grillowaniu awokado czy mango? Następnym razem spróbuj i ciesz się wyjątkowym smakiem.
Zacznijmy od podstaw. Warto wiedzieć, że gdy przyrządzamy mięso w wysokiej temperaturze, wytwarzają się związki rakotwórcze. Nie oznacza to, że mamy odmawiać sobie całej przyjemności. Wiesz już, co kupić i na czym grillować, teraz musisz dowiedzieć się – w jaki sposób przygotować mięso, by było zdrowsze.
Odpowiedź jest bardzo prosta. Marynaty! Nie tylko nadadzą Twoim potrawom głębszego smaku. Według badań na marynowanych mięsach czy rybach pojawia się powłoka ochronna, która eliminuje wytwarzanie wyżej wspomnianych szkodliwych związków aż do 90%, szczególnie gdy do marynowania użyjemy wina. Tym, o czym nie trzeba nikomu przypominać, jest zmniejszanie ilości soli w posiłkach. Używanie ziół sprawia, że jej mniejsza ilość nie będzie wpływać na smak potraw! Co więcej, pamiętajmy, że im krócej smażymy mięso, tym będzie dla nas zdrowsze.
Przeczytaj też: CZY MIĘSO WYDRUKOWANE W 3D I HODOWANE W LABORATORIUM MOŻE RÓWNAĆ SIĘ TEMU PRAWDZIWEMU?
Zdjęcie główne: Askar Abayev/ pexels.com