Szampan to bez wątpienia ekskluzywny napój. Delikatny smak, mniejsza zawartość alkoholu i musująca konsystencja sprawiają, że to trunek chętnie wybierany przez koneserów, jak i zwykłych smakoszy. Dowiedz się, które szampany są najlepsze!
Szampan powstaje w wyniku podwójnej fermentacji. Pierwsza z nich odbywa się w kadzi, a druga w butelce. Przy tworzeniu trunku wykorzystuje się różne owoce, lecz w większości są to winogrona chardonnay, pinot noir, arbanne, petit meslier i pinot meunier.
Wyróżniamy cztery kategorie szampana na rynku. Pierwsza z nich to Prestige Curvée, który charakteryzuje się użyciem różnych gatunków winogron do produkcji trunku. Tuż za Prestige Curvée plasuje się Blanc de blancs, czyli napój musujący stworzony z winogron chardonnay.
Blanc de Noirs jest produkowane w taki sam sposób jak Blanc de blancs. Jedyną różnicą jest to, że Blanc de Noirs wytwarzane jest przy użyciu jedynie białęgo miąższu czerwonych winogron z gatunku pinot noir oraz pinot meunier. I na końcu szampan Rose, czyli napój powstały z mieszanki czerwonego i różowego szampana. Można je pozyskać również przez zostawienie czerwonego winogrona do marynowania.
Według jurorów International Wines and Spirits Competition najlepszym szampanem na świecie okazuje się szampan Rare Millésime 2008 Brut, stworzony przez Piper-Heidsieck. To trunek zawierający 12% alkoholu, w cenie 900 złotych za butelkę.
Jury opisało napój jako posiadający zapach maślanego pieczywa, smak z nutą czerwonych owoców, prażonych migdałów i pistacji. Wyczuwalna jest kwasowość oraz posmak limonki, pigwy i jabłka.
Marka tworzy alkohole na bardzo wysokim poziomie, dzięki czemu udało się im zdobyć kolejne 3 złote medale podczas tego konkursu.
Firma Palmer & Co również może poszczycić się produktami z najwyższej półki. Ich szampany Palmer Brut 2012 oraz Palmer Blanc de Blanc Brut zostały docenione przez najlepszych koneserów.
Wyróżnione zostały również Art de Vigna Extra Brut 2007, produkt Jacquesa Picarda. Szampany Jean Philippe Moulin Brut 2012, Grand Cru Blanc de Blanc, Brut NV produkcji Duval-Leroy oraz Le Blanc Reserve Brut NV.
Na uwagę zasługuje produkt marki Tesco – Tesco Finest Premier Cru Champagne NV, który został wyróżniony w konkursie najlepszych szampanów. Co ciekawe, butelka produktu marki Tesco wyceniana jest na 20 funtów, co w porównaniu z innymi trunkami jest świetną ceną!
Przeczytaj też nasz artykuł o koktajlach, które cieszą się największą popularnością.
Nie każda butelka z nazwą „szampan” na etykiecie to prawdziwy trunek. Żeby uzyskać tę nazwę, produkt musi spełniać określone warunki. Przede wszystkim musi posiadać regulowaną gęstość winorośli oraz ściśle określony obszar uprawy. Do stworzenia szampana wykorzystuje się winogrona zbierane ręcznie oraz wyciśnięte w krótkim czasie po zbiorze. By napój zyskał miano szampana, musi koniecznie przejść fermentację w butelkach.
Szampana można podawać w wysokich, najlepiej kryształowych kieliszkach. Najlepsze walory smakowe uzyskuje schłodzony do 5–9 stopni Celsjusza. Otwartą butelkę należy umieścić w naczyniu z lodem, by trunek nie stracił na jakości.
Zdjęcie główne: cottonbro/pexels.com