Orzech orzechowi nierówny. Które gatunki są najzdrowsze, a które mają najmniej kalorii?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Orzechy to smaczna, a zarazem zdrowa przekąska. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, gdyż dzięki swoim wartościom odżywczym korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Jednak orzech orzechowi nierówny i każdy gatunek cechuje się nieco inną zawartością zdrowych substancji. Które z nich warto więc jeść najczęściej, a których lepiej unikać? Podpowiadamy!

Orzechy a zawartość tłuszczu

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, dietetycy zalecają jedzenie orzechów nie częściej niż kilka razy w tygodniu, po jednej garści. Najbardziej bogate w tłuszcze są orzechy makadamia, a zaraz po nich brazylijskie, pekan i kokosowe.

Migdały

Migdały zyskały miano „królewskich orzechów”. W 20% składają się z białka. Mają również dużą zawartość żelaza, które pomaga zredukować stres. Po migdały warto sięgać również ze względu na znajdujące się w nich witaminy E i B12, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry i opóźniają procesy starzenia.

Nerkowce

Orzechy nerkowca zawierają sporą ilość białka, magnezu, fosforu, cynku oraz żelaza. Pod tym względem wygrywają ze wszystkimi innymi gatunkami orzechów. Ich skorupka ma właściwości silnie parzące, dlatego nerkowce praży się jeszcze przed usunięciem łupiny. Mają miękki, subtelny, lekko słodkawy miąższ – dlatego orzechy nerkowca najczęściej jada się bez żadnego przetwarzania.

Orzechy włoskie

Ze względu na wysoką zawartość białka, orzechy włoskie są ważnym składnikiem diety wegetariańskiej. Są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3. Już 3 orzechy włoskie wystarczą, by zapewnić dzienne zapotrzebowanie tej substancji odżywczej.

Orzechy laskowe

Według badań, kwasy tłuszczowe jednonienasycone mają właściwości obniżające poziom „złego cholesterolu”. Tę jakże cenną substancję odżywczą znajdziemy właśnie w orzechach laskowych. Są one bogate również w witaminę E oraz kwas foliowy.

Pistacje

Orzechy pistacji są bogate w białko, beta-karoten, potas, witaminę B6 i B1. O wiele zdrowsze są pistacje nieprażone, które niestety trudniej jest dostać w sklepach. Prażenie zmniejsza zawartość antyoksydantów nawet o połowę, przez co nasz organizm jest słabiej chroniony przed stresem oksydacyjnym.

Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne, zwane również fistaszkami, wyróżniają się rekordową zawartością witaminy B3, której niedobór może powodować pelagrę – chorobę, na którą szczególnie narażone są osoby nadużywające alkoholu. Najzdrowsze są oczywiście orzeszki w łupinach. Prażone lub solone są niestety o wiele bardziej kaloryczne.

Orzechy pekan

Orzechy pekan, przez dużą zawartość tłuszczu są bardzo kaloryczne. Są za to bogatym źródłem cynku. Kształtem są podobne do orzechów włoskich, jednak w smaku są słodsze i bardziej maślane. Dodaje się je do ciast i kremów, nadając im w ten sposób delikatny korzenny smak.

Orzechy makadamia

Podobne jak pekan, orzechy makadamia są bardzo kaloryczne. Zawierają dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Według badań, jedzenie orzechów makadamia obniża ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej.

Orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe wchodzą w skład słynnego sosu pesto. Zawierają niewiele białka, a dzięki kwasom tłuszczowym obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są również bogate w cynk i magnez. Można je stosować do łagodzenia stanów zapalnych oraz na suchy kaszel. Nie warto ich jednak kupować na zapas, gdyż szybko wietrzeją, a są to jedne z najdroższych orzechów świata.

Zdj. główne: Maddi Bazzocco/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak szybko i skutecznie poradzić sobie z boczkami?
Jak szybko i skutecznie poradzić sobie z boczkami?
Przedstawiamy 5 sposobów, które pomogą Ci uporać się z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicach bioder.
Botki męskie – wygodne i stylowe
Botki męskie – wygodne i stylowe
Botki to buty, które koniecznie musisz mieć w swojej szafie. Sprawdź, z czym je łączyć, by było modnie i wygodnie.
Wprowadzenie do technologii digitalizacji. Jak precyzyjne skanowanie wpływa na rozwój przemysłu?
Wprowadzenie do technologii digitalizacji. Jak precyzyjne skanowanie wpływa na rozwój przemysłu?
Zrozum, jak najnowsze technologie skanowania 3D przyczyniają się do digitalizacji przemysłu, poprawiając precyzję, efektywność i szybkość operacji.
Tagi
Ostatnie wpisy