Lubisz burgery? Podpowiadamy, jak zrobić je samemu i to w zdrowy sposób

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zdrowe zamienniki fast foodu to świetny pomysł na smaczne danie z małą ilością kalorii. Nie musisz rezygnować z burgerów czy pizzy. Odpowiednio przyrządzone danie będzie pełnowartościowe i dobrze sprawdzi się na diecie. Przeczytaj, jak je wykonać!

Jeśli jesteś osobą kontrolującą ilość zjadanych kalorii, starasz się regularnie ćwiczyć i uzupełniać białko, z pewnością nie raz musiałeś rezygnować ze smacznego kebaba na rzecz zdrowej przekąski. Nie jest to łatwa decyzja, szczególnie jeśli w grę wchodzą nasze ulubione smaki!

Jak przygotować zdrowe burgery?

Przede wszystkim musisz szukać zdrowych zamienników. Zacznij od grillowania lub pieczenia mięsa. W ten sposób nie zużywasz oleju i nie zjadasz niepotrzebnych tłuszczy. Dodatkowo odpowiednio dobrane przyprawy rozniosą woń pieczonego mięsa po całym mieszkaniu.

Każdy burger zawiera bułkę, która jest istną bombą węglowodanów. Nie zaleca się jedzenia pieczywa na diecie, gdyż nie jest w stanie zapewnić uczucia sytości i jest wysokokaloryczne. Warto zamienić bułkę na lżejsze pieczywo lub placki w stylu pita.

Wybierając sos, warto zrezygnować z przepisów na bazie majonezu. Pomimo tego, że są bardzo smaczne, mają wiele kalorii. Postaraj się przygotować sos z jogurtu naturalnego lub greckiego. Odpowiednio doprawiony, z dodatkiem czosnku i cytryny będzie równie dobry, co ten z majonezem. Jeśli masz w zwyczaju dodawać ketchup, sprawdź dokładnie skład artykułu, którego zamierzasz użyć. Ketchupy sklepowe wypełnione są często ulepszaczami smaku i chemią, która nie ma nic wspólnego z prawdziwymi pomidorami.

Zdrowe dodatki

Burger będzie znacznie zdrowszy, jeśli wypełnisz go warzywami. Oprócz pomidorów i sałaty dodaj duże ilości buraków, grzybów, cukinii, ogórków czy bakłażana. Uważaj na awokado – mimo świetnego smaku jest wysokokalorycznym warzywem. Zadbaj, by były to produkty ze znanego źródła, najlepiej kupione na targu czy z domowego ogródka.

Jeśli jesteś fanem burgerów mięsnych, warto rozważyć użycie mielonej jagnięciny, drobiu czy indyka. Jasne mięso jest bogate w białko i zawiera stosunkowo mniej tłuszczu w porównaniu do mięsa czerwonego.

Mięso mielone z piersi kurczaka połącz z przyprawami takimi jak świeża bazylia, czosnek czy papryczki chili. Nadaj im pożądany kształt, dopraw solą i pieprzem i zostaw na grillu do przygotowania. Polecamy zjedzenie go z grillowanym serem halloumi oraz grillowanym bakłażanem.

Alternatywne kotlety

Inną propozycją jest przyrządzenie kotleta z ryby. To idealne źródło kwasów tłuszczowych, kwasów omega i witaminy B12. Wybieraj te ryby, które nie zawierają wielu ości, jak łosoś czy dorsz. Przygotuj mięso w ten sam sposób, co mięso z indyka czy kurczaka, zmiel w maszynce i dodaj ulubione przyprawy.

Niskokalorycznym zamiennikiem i ulubionym daniem wegetarian są burgery wykonane z fasoli, buraków, ciecierzycy, kaszy czy komosy ryżowej. Nawet jeśli jesteś mięsożercą warto spróbować takiego rozwiązania, gdyż jest dużo zdrowsze i równie smaczne!

Mięso i ryby wybieraj zawsze ze sprawdzonych źródeł i nie rezygnuj z dużej ilości przypraw. To one nadadzą daniu niesamowitego aromatu i wywołają piękny zapach, który rozniesie się po całym mieszkaniu.

Zdjęcie główne: Ilya Mashkov/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*